Boot beschermen

Teakhout is een kostbaar bezit

Teakhout is een kostbaar bezit. Dat kunnen we wel stellen. Naast de aanschaf, vergt het veel tijd en kennis om teak zijn originele uitstraling te laten behouden. Een mooi jacht waarvan het teakhout niet juist is onderhouden, zorgt eigenlijk ervoor dat de hele boot wat van zijn klasse verliest. Reden te meer dus om het frequent en juist te onderhouden.

Bekijk de producten bij deze blog!

Oorsprong van teakhout

De oorsprong van teakhout ligt in Zuidoost-Azië. Waar vroeger teak aan illegale en ongecontroleerde houtkap werd blootgesteld, en schaarste ontstond, wordt vandaag de dag teak voornamelijk verbouwd. Vanuit het verleden heeft Nederland veel kennis en ervaring met teakhout van door de plantages die men vroeger in Nederlands-Indië beheerde.

Let op: Nu het perfecte manier om je teak blinkend schoon te maken.  Klik hier

De toepassingen van teak

De toepassingen van teakhout zijn eindeloos. Naast de bekende toepassingen voor tuin- en huismeubilair, wordt het toegepast in de jacht- en scheepsbouw. Teak heeft als eigenschap dat het zeer goed bestand is tegen weersinvloeden. Weer en wind hebben nauwelijks invloed. Zelfs wanneer het niet of weinig onderhouden wordt. Een zeer belangrijke eigenschap wanneer teak gebruikt wordt voor nautische toepassingen.

Eigenschappen van teak

Teakhout heeft mooie eigenschappen. Naast het feit dat teak een prachtige uitstraling heeft, is het ook duurzaam. Uiteraard wanneer het juist verwerkt is en onderhouden. Verder krimpt het nauwelijks, is teakhout sterk, duurzaam, stroef en bestand tegen alle weersomstandigheden.

Teakhout is een oliehoudende houtsoort. Dit verklaart ook het iets vettige gevoel. Door de olie die teak houdt, stoot het water en vuil af. Deze natuurlijke olie voorkomt houtrot, waardoor het een uitermate geschikte houtsoort is voor uw boot. Verder krijgt teak na verloop van tijd een grijzige kleur. Dit ontstaat wanneer de in het hout aanwezige kalk en olie onder invloed komt van zonlicht.

Teakhout in de jacht- en scheepsbouw

Teakhout in de jacht- en scheepsbouw is een bekende toepassing. Mooie jachten worden uitgevoerd met een teakhouten dek. Hiervoor gebruikt men uitsluitend de hoogwaardige kwaliteit teakhout. Eén van de betere eigenschappen van teak is natuurlijk de duurzaamheid. Maar naast duurzaamheid is teak in natte omstandigheden ook zeer slip vast. Zeer belangrijk aan dek. Dit voorkomt ongelukken.

Teakhout reinigen

Teakhout reinigen en onderhouden is voor de duurzaamheid en uitstraling van groot belang. Na verloop van tijd, door verschillende weersinvloeden, begint teak te verweren. De welbekende grijzige uitstraling tot gevolg. In de volgende publicatie Reinigen van uw teakdek wil ik meer aandacht aan geven aan het voorkomen van dergelijke verkleuringen.


Je las een blog van NuWatersport.nl

Deze blog is geschreven door Marcel van Straalen, bootliefhebber en site eigenaar van NuWatersport.nl. Leuk dat u op onze site bent!

Meer artikelen lezen zoals deze?

Benieuwd welk product geschikt is voor uw boot?

Beantwoord de vragen uit deze quiz en kom erachter!


Meer van onze producten bekijken?

Kies uit de 5 onderstaande categorieën voor al onze professionele reinigingsproducten voor uw boot. Levertijd van alle producten: Voor 21:00 besteld, volgende dag in huis!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.