Boot reinigen

Reinigen polyester boot in de praktijk

Op 5 juli was het dan zover. We mochten weer een polyester boot reinigen en poetsen. Nog even de boot, een Marinello, schoonmaken, op trailer vlak voordat deze aan een mooie tocht naar de wateren van Kroatië zou beginnen.

Bekijk de producten bij deze blog!

Reinigen polyester van onder- en bovenwaterschip

Voordat we begonnen, is gekeken in welke staat het vaartuig zich bevond. Moest er veel gereinigd worden of was dit niet nodig? Het bleek dat op de romp en onderwaterschip toch wel duidelijk de vergeling van de vaaraanslag zichtbaar was. Voor de delen boven water was de Yachtec Allround Cleaner (bootreiniger) voldoende. Hier zat voornamelijk wat losse vervuiling en zwarte (lek) strepen. Een boot schoonmaken lijkt een hele klus, maar met de juiste producten is dit iets wat u gemakkelijk zelf kunt doen.

Verwijderen gele aanslag op polyester met de Acid Wash

De Acid Wash vaaraanslag verwijderaar wordt geleverd met een vernevelaar. Deze gele aanslag verwijderaar laat zich gemakkelijk aanbrengen. Met een handvernevelaar wordt de Acid Wash aangebracht op de vervuiling. Houd hierbij rekening met de wind en zorg dat u beschermende middelen draagt zoals handschoenen en een veiligheidsbril. De Acid Wash hebben we even laten inwerken (2-3 min) voordat deze met een wasspons (of wasborstel) nagelopen werd om eventuele hardnekkige vergeling ‘weg’ te borstelen of sponzen. In ons geval was de gelige aanslag en vervuiling niet extreem waardoor er binnen 1 minuut resultaat zichtbaar werd. Het polyester werd weer mooi wit. Nadat we de Acid Wash hadden ingewreven met de wasspons, hebben we de polyester boot afgespoeld met schoon water. Gebruik hiervoor voldoende water. Dit is belangrijk zodat er geen resten achterblijven op het polyester. Kijk uit voor de gegalvaniseerde oppervlakken wanneer de boot op een trailer staat.

Reinigen polyester bovenwaterschip met de Allround Cleaner

Nadat de bruin / gele vaaraanslag verwijderd was, hebben we een mengsel van 1:10 aangemaakt met de Allround Cleaner en water. De verdunning hangt af van de vervuiling, maar ligt tussen de 1:1 en 1:10. De Allround Cleaner is goed aan te brengen met behulp van een lagedrukpomp of flacon met een vernevelaar. Voor het gemak hebben we, naast het bovenwaterschip, ook het onderwaterschip gewassen. Hierdoor is zeker dat er geen eventuele resten van de Yachtec Acid Wash achterblijven. De Yachtec Allround Cleaner werkt uitstekend op polyester wanneer er groene aanslag (algen), olieresten, lekstrepen of zoutaanslag op zit. Voor het boot wassen is gebruik gemaakt van een schuurspons voor hardnekkig vuil en een zachte wasspons voor de grotere oppervlakken die redelijk schoon waren. Nadat de Marinello afgespoeld was, is deze met een zeem gedroogd om de achtergebleven waterresten weg te nemen. Dit hebben we gedaan omdat we voor het polijsten van het polyester, de boot zo droog mogelijk willen hebben. Anders krijgt men last van een spetterend mengsel van polijstmiddel en water. Want we willen zo schoon mogelijk werken natuurlijk. N.B. Wanneer u in de zon uw boot wilt wassen, dan is dat mogelijk. Zorg wel dat u tussendoor regelmatig de boot afspoelt zodat zeepresten niet indrogen. Omdat er na het reinigen en wassen van het onder- en bovenwaterschip het liefst geen water meer gebruikt moet worden, hebben we de binnenkant van de boot ook gelijk gereinigd met de Yachtec Allround Cleaner.

Kalk Verwijderaar

Na het schrijven van dit blog hebben we nog Lime remover ontwikkelt. Dit blijkt veel eenvoudiger om het kalk te verwijderen dan Allround cleaner.

Lees deze blog voor meer info Kalk verwijderen

Benodigdheden

In het volgende deel van dit praktijkverslag, willen we ingaan op het polijsten en beschermen van het polyester na het polijsten. Een belangrijke vervolgstap na het reinigen en wassen van polyester. Volg de linkPolyester reinigen en wassen voor meer praktijkinformatie over het reinigen en wassen van een polyester boot, jacht of sloep.


Je las een blog van NuWatersport.nl

Deze blog is geschreven door Marcel van Straalen, bootliefhebber en site eigenaar van NuWatersport.nl. Leuk dat u op onze site bent!

Meer artikelen lezen zoals deze?

Benieuwd welk product geschikt is voor uw boot?

Beantwoord de vragen uit deze quiz en kom erachter!


Meer van onze producten bekijken?

Kies uit de 5 onderstaande categorieën voor al onze professionele reinigingsproducten voor uw boot. Levertijd van alle producten: Voor 21:00 besteld, volgende dag in huis!

Gerelateerde artikelen

One thought on “Reinigen polyester boot in de praktijk

  1. balletpakje kind schreef:

    Hallo! Ik was op zoek naar informatie over dit onderwerp. Bedankt voor dit zeer nuttig artikel u!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.