schuren
Boot reinigen, boot schuren

Polyester matteren

Polyester matteren voor het polijsten is in sommige gevallen noodzakelijk. Wanneer het polyester van uw boot extreem verkrijt en verweerd is, dan is matteren de beste mogelijkheid het polyester weer op glans te krijgen. Wanneer het polyester in een dusdanig slechte staat verkeerd dan is opnieuw verven vaak de enige mogelijkheid. In dit geval dient u het oppervlak grof te schuren. Belangrijk is dus om te bepalen wat in uw geval dient te gebeuren. Wanneer het polyester nog in goede staat is kunt u direct beginnen met uw boot poetsen

Bekijk de producten bij deze blog!

Inhoud van dit bericht:

 • Polyester matteren of schuren
 • Polyester matteren? Begin met een fijne schuurkorrel
 • Gebruik een excentrische schuurmachine
 • Moeilijk bereikbare plekken handmatig schuren
 • Schuurproces in stappen

Polyester matteren of schuren

Polyester matteren of schuren zijn 2 verschillende handelingen. Het matteren van polyester gebeurt wanneer het polyester verweerd is of dof doordat het vol zit met kleine krassen. Matteren is het egaal dof maken van het oppervlak voordat u het tot glans wilt polijsten. Wanneer we spreken over het schuren van polyester, dan heeft dit tot doel om uiteindelijk de ondergrond te repareren en opnieuw te verven.

Polyester matteren? Begin met een fijne schuurkorrel

Wanneer u het polyester gaat matteren / licht schuren, is het aan te bevelen om voorzichtig te beginnen. Begin eerst met een fijne korrel (Abralon P4000) om te kijken welk invloed deze heeft op het polyester. Komt u met een fijne korrel niet diep genoeg, dan kunt u Abralon P3000, Abralon P2000 of Abralon P1000 gebruiken. Afhankelijk dus van de staat waarin het polyester zicht bevindt.

Gebruik een excentrische schuurmachine

Voor het matteren / licht schuren van polyester kunt u het beste een machine gebruiken. U kunt hiervoor uw haakse poets(polijst)machine of deze gebruiken of bij voorkeur een (excentrische) schuurmachine. De excentrische schuurmachine heeft een bepaalde schuuruitslag die zorgt dat de schuurkrassen elkaar overlappen. Hierdoor wordt het verwijderen van schuurkrassen makkelijker wanneer u het oppervlak op glans wil gaan polijsten nadat u het schuurproces afgerond heeft. Wanneer u de polijstmachine wilt inzetten om te schuren, gebruik de machine dan op een laag toerental. Verder is het belangrijk dat u tijdens het schuren van polyester voldoende water gebruikt om hittevorming te voorkomen. Doet u dit niet of onvoldoende, dan bestaat de mogelijkheid dat het polyester beschadigt.

Moeilijk bereikbare plekken handmatig schuren

Tijdens het schuren komt u vaak stukken tegen die met de schuurmachine moeilijk bereikbaar zijn. Deze stukken kunt u het beste met de hand schuren. Hiervoor kunt u schuurblokken gebruiken. Deze zijn beschikbaar in verschillende vormen en afmetingen. Gebruikt u een rond schuurblok, dan is het mogelijk om de schuurschijf te gebruiken die u ook op de schuurmachine gebruikt.

Schuurproces in stappen

Het schuurproces gaat altijd van grof naar fijn. U eindigt dus met de fijne korrel van Abralon P4000. Doormiddel van de verschillende schuurstappen, verwijdert u met de opvolgende schuurkorrel de schuurkrassen van de voorgaande (grovere) schuurstap. Het uiteindelijke resultaat na de schuurstappen, is een mat oppervlak, bestaande uit hele fijne schuurkrassen (Abralon P4000) welke u kunt verwijderen met een speciaal hiervoor ontwikkeld boot polijstmiddel zoals de Heavy Gloss Renovator.

Het herstellen van verweerd polyester

Benodigdheden: Bootreiniger, puts, wasspons, schuurmachine, schuurschijven in verschillende groftes, drukpomp, handblok

 1. Begin met het wassen en reinigen van het schuuroppervlak. Al het los vuil dient verwijdert te worden voordat u begint met schuren. Dit om eventuele beschadigingen te voorkomen. Gebruik hiervoor een goede bootreiniger.
 2. Vervolgens gaat u kijken hoever u het polyester moet opschuren om de kleine krassen, verwering of verkrijting te herstellen. Wanneer het polyester in goede staat is kunt u het schuren overslaan. Is het polyester in zeer slechte staat, dan is schuren noodzakelijk en dient u bij extreme beschadigingen het polyester te repareren of opnieuw te verven.
 3. Gebruik veel water tijdens het schuurproces. Hiervoor kunt een drukpomp gebruiken. De schuur/polijstmachine (excentrisch)of polijstmachine (roterend) op laag toerental gebruiken.
 4. Begin het schuurproces met een fijne korrel om te zien hoe ver u dient te schuren om de oneffenheden te verwijderen. Wanneer een schuurschijf met korrel 4000 te fijn is, dan kunt u P3000, P2000 of zelfs P1000 proberen. Wanneer u bijvoorbeeld met P2000 moet beginnen, werk dan dit oppervlak af met een schuurschijf met een fijnere korrel (P3000 of P4000).
 5. Spoel de schuurschijf regelmatig in een emmer met schoon water om ‘vollopen’ te voorkomen en daarmee eventuele beschadigingen.
 6. Na het schuurproces controleert u het oppervlak of het resultaat naar tevredenheid is. Wanneer er nog plekken zijn die extra aandacht nodig hebben, dan kunt u het hierboven beschreven proces herhalen. Hierbij is het wassen niet nodig. Is het resultaat goed en zijn de beschadigingen of krassen geheel verdwenen, dan kunt u zich voor gaan bereiden op de volgende stap. Het polijsten van polyester.

Meer informatie over de vervolgstappen na het matteren van een polyester boot

Het matteren of schuren van polyester of gelcoat ondergronden, is nodig wanneer de ondergrond zeer verweerd is of beschadigd is door diepe en fijne krassen. Na het schuren of matteren van gelcoat, polyester of gelakte ondergronden, dient deze op glans gepolijst te worden en bij voorkeur nabehandeld te worden met een bootwas voor het langdurig beschermen van de boot. De onderhoudsartikelen Polyester polijsten is makkelijker dan u denkt en Polijsten en beschermen van polyester in de praktijk’ geven meer informatie over het polijsten en beschermen van polyester. Hier wordt beschreven welke stappen ondernomen worden bij het polijsten van het bovenwaterschip en vervolgens de bescherming van het behaalde resultaat.


Je las een blog van NuWatersport.nl

Deze blog is geschreven door Marcel van Straalen, bootliefhebber en site eigenaar van NuWatersport.nl. Leuk dat u op onze site bent!

Meer artikelen lezen zoals deze?

Benieuwd welk product geschikt is voor uw boot?

Beantwoord de vragen uit deze quiz en kom erachter!


Meer van onze producten bekijken?

Kies uit de 5 onderstaande categorieën voor al onze professionele reinigingsproducten voor uw boot. Levertijd van alle producten: Voor 21:00 besteld, volgende dag in huis!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.