Boot reinigen

Reinigen van uw teakdek

Het reinigen van uw teakdek betekent voor veel booteigenaren vaak hard werken. Toch kan het hout, wanneer het teakhout goed onderhouden is, de boot verfraaien. Verder zorgt het regelmatig schoonmaken en reinigen van uw teakdek ervoor dat de levensduur aanzienlijk verlengd wordt. We weten dat teakhout sterk is, goed te bewerken en bij goed onderhoud ook duurzaam is. Het onderhouden en reinigen van teakdek is belangrijk omdat teak de eigenschap heeft om van kleur te veranderen: de welbekende grijze verwering. Dit komt voornamelijk doordat teak op uw boot aan verschillende weersinvloeden wordt blootgesteld. Kortom: genoeg reden om dit kostbare bezit de nodige aandacht te geven. 

Bekijk de producten bij deze blog!

Reinigen van uw teakdek met chemische middelen

Voor het schoonmaken van teak worden tegenwoordig veel producten aangeboden die goed zouden moeten werken bij het reinigen, verfrissen of bleken van teakhout. Hierdoor wordt het steeds onduidelijker op welke wijze men een teakdek het beste kan onderhouden. Het reinigen van teak met chemische middelen raden wij persoonlijk af, mits het om een onderhoudende shampoo gaat of milde reiniger zoals de Splash boot shampoo of Allround Cleaner. Beide onderhoudsproducten lossen de lijm niet op en laten geen gladde ondergrond achter en zijn daarom goed voor het behoud van het teakhouten dek.

Vanuit de natuur heeft teak de eigenschap om aangroei van algen tegen te gaan. Bij het goed en regelmatig reinigen van uw teakdek, zou de aangroei van algen flink bemoeilijkt moeten worden. Verder bevat teak natuurlijke oliën. Dit verklaart ook het iets vettige gevoel. Door deze olie stoot teak het water en vuil af. Verder voorkomt deze natuurlijke olie houtrot, waardoor teak een uitermate geschikte houtsoort is voor uw boot. Na verloop van tijd krijgt teak een grijzige kleur. Dit ontstaat wanneer de in het hout aanwezige kalk en olie onder invloed komt van zonlicht. Meer over de voordelen van teak hout op uw boot kunt u lezen op ons blog  Teakhout is een kostbaar bezit’.

Nieuw bij NuWatersport.nl: Oxalic Acid!

Na lang wachten bieden wij van NuWatersport een product speciaal voor het reinigen van verkleurd teakhout op de boot. Na het testen van dit product op verschillende boten, zijn wij overtuigd van het resultaat! Oxaalzuur van Yachtec geeft vergrijsd hout zijn kleur terug, zonder de kwaliteit van teak aan te tasten.

eigen teak

Goed onderhoud met water

Om uw teakdek tussentijds in goede conditie te houden is het belangrijk dat u het teak wekelijks schoonspoelt. Voor het schoonspoelen en afspoelen van het dek kunt u gewoon schoon zout water gebruiken. Hiervoor kunt u soda of biotex gebruiken. Zout water laat namelijk een dun laagje (zout) na wat als bescherming tegen luchtvochtigheid dient. Dit vocht wordt geabsorbeerd. Hierdoor wordt uitdroging van het hout voorkomen en vermindert het de kans dat schimmels en algen zich hechten. Wanneer u niet in de gelegenheid bent om uw teakdek met zout water schoon te spoelen, dan kunt u zoet water gebruiken. Belangrijk is dat het teakhout nat of vochtig dient te zijn. Hierdoor wordt de kans op scheurtjes en barsten verminderd. Deze ontstaan doordat hout de eigenschap heeft om te krimpen of uit te zetten.

Belangrijk om op te letten tijdens het reinigen van uw teakdek

Enkele belangrijke zaken waar u op dient te letten tijdens het schoonmaken van teak worden hieronder weergegeven:

  • Gebruik geen hogedrukreiniger (of onder lage druk) voor het afspoelen van het dek.
  • Borstel met de nerf mee. Anders verdwijnt de houttekening die zo kenmerkend is.
  • Gebruik geen huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals ammoniak of bleekmiddelen. Deze kunnen schade aanrichten aan de afdichting.


Je las een blog van NuWatersport.nl

Deze blog is geschreven door Marcel van Straalen, bootliefhebber en site eigenaar van NuWatersport.nl. Leuk dat u op onze site bent!

Meer artikelen lezen zoals deze?

Benieuwd welk product geschikt is voor uw boot?

Beantwoord de vragen uit deze quiz en kom erachter!


Meer van onze producten bekijken?

Kies uit de 5 onderstaande categorieën voor al onze professionele reinigingsproducten voor uw boot. Levertijd van alle producten: Voor 21:00 besteld, volgende dag in huis!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.