spiegel zeilboot
Boot beschermen, Boot poetsen

Polijsten en beschermen van polyester boot in de praktijk

Vorige week hebben we verteld hoe we te werk zijn gegaan met het reinigen en wassen van de polyester boot. De volgende stap is het polijsten en beschermen van polyester. Hieronder kunt u lezen welke vervolgstappen zijn genomen om de polyester boot te polijsten met een poetsvacht en het beschermen met een boot wax die een langdurige bescherming geeft. Een boot poetsen kunt u eenvoudig zelf!

Bekijk de producten bij deze blog!

Polijsten en beschermen van polyester boot

Nadat de polyester boot droog was, zijn we het polijsten en beschermen gaan voorbereiden. We hadden een professionele polijstmachine tot onze beschikking van het merk Flex voor het polijsten van de polyester boot. Prima machine. Handzaam en licht met een regelbaar toerental. Naast de polijstmachine hadden we ook een grote poetsvacht (150mm) voor de grotere oppervlakken. En een kleine poetsvacht (80mm) voor de moeilijk bereikbare plekken en de stootrand. Voor het beschermen van het polyester gebruikten we niet meer dan een spons voor het aanbrengen van de boot wax en de roze microvezeldoek om de waxlaag uit te poetsen.

Polyester boot polijsten met de Heavy Gloss Renovator

Voor het polyester polijsten hebben wij gekozen voor de Heavy Gloss Renovator. Deze is grover dan de Medium Gloss Renovator. De keuze voor de Heavy Gloss Renovator kwam voornamelijk doordat de staat van het polyester een iets grover boot polijstmiddel vereiste. Deze was in de afgelopen 3 jaar nauwelijks onderhouden. Wanneer je begint met polijsten en je hebt een nieuwe poetsvacht, dan moet men iets meer product aanbrengen om de vacht te ‘vullen’. Je begint met een klein beetje boot polijstmiddel op de poetsvacht en polijst vervolgens een oppervlakte van 50 cm². Let op dat de machine op een laag toerental draait. Niet meer dan 1000 – 1200 RPM. Het poetsproduct doet het werk. Nadat het poetsmiddel begint te ‘drogen’ onder de polijstvacht, kunt u nog wat extra polijstmiddel op de poetsvacht doen om vervolgens een groter oppervlak te polijsten. Een groot voordeel van de Heavy Gloss Renovator  is dat deze blijft ‘smeren’ tijdens het polijsten. Het polijstmiddel droogt dus nauwelijks waardoor deze geen stofresten nalaat. Ook wordt hiermee het product verbruik vermindert waardoor het ook voordeliger wordt.

Kleine poetsvacht voor stootrand en lastig te bereiken plekken

Voor het polijsten van de stootrand hebben we gebruik gemaakt van de kleine poetsvacht. Deze heeft een diameter van 80mm waardoor de kleine oppervlakken of moeilijk bereikbare plekken toch meegepakt kunnen worden. De stootrand was behoorlijk vervuild. Veel zwarte strepen waren zichtbaar. Uiteindelijk hebben we deze weer helemaal wit gekregen. Let op dat ook hierbij de polijstmachine op een laag toerental draait. In het artikel ‘Reinigen rubber stootrand’ wordt een andere mogelijkheid voor reinigen uitgelegd. Nadat we een helft van de boot gepolijst hadden, hebben we de achtergebleven polijstresten verwijderd met de daarvoor geschikte microvezel uitpoetsdoek. Door deze poetsresten te verwijderen zorgt u dat de bootwax zich nog beter hecht aan het polyester waardoor het resultaat alleen maar langer zichtbaar blijft.

Polyester boot beschermen met de UV15-Wax

Na het polijsten van de polyester boot willen we deze voorzien van een waxbescherming. Het zou zonde zijn om een polyester boot na het polijsten onbeschermd weer te water te laten. Binnen korte tijd is het polyester dan weer aangetast door vervuiling. Voor het beschermen van het polyester hebben we de UV15-Wax gebruikt. Een vloeibare wax die na het aanbrengen uithard en een langdurige bescherming biedt. Doordat deze bootwax vloeibaar is, is deze zeer makkelijk aan te brengen. Hiervoor gebruiken we een speciale spons. Met overlappende bewegingen moet dit aangebracht worden om zeker te zijn dat er geen polyester delen onbehandelde blijven. Na enkele minuten begint de boot wax wit te worden wat aangeeft dat deze aan het uitharden is. Na ongeveer 15 minuten is de boot wax voldoende uitgehard en kan deze uitgepoetst worden.

Makkelijk aan te brengen en uit te poetsen

Gelukkig laat de UV15-Wax zich, naast het makkelijk aanbrengen, ook makkelijk uitpoetsen. Voor het uitpoetsen is het belangrijk om een microvezeldoek te gebruiken. De microvezeldoek heeft een hogere opname capaciteit waardoor het mogelijk is om grote vlakken uit te poetsen. Na het uitpoetsen hebben wij met een schone microvezeldoek het polyester oppervlak nogmaals nagelopen om zeker te zijn dat er geen wax resten achtergebleven waren. Het resultaat was verbluffend.

Benodigdheden:

Wilt u meer lezen over een polyester boot poetsen, klik op de links naar de artikelen Polyester polijsten‘,  ‘Polyester beschermen na polijsten of Boot poetsen – gemakkelijk zelf te doen!’.   


Je las een blog van NuWatersport.nl

Deze blog is geschreven door Marcel van Straalen, bootliefhebber en site eigenaar van NuWatersport.nl. Leuk dat u op onze site bent!

Meer artikelen lezen zoals deze?

Benieuwd welk product geschikt is voor uw boot?

Beantwoord de vragen uit deze quiz en kom erachter!


Meer van onze producten bekijken?

Kies uit de 5 onderstaande categorieën voor al onze professionele reinigingsproducten voor uw boot. Levertijd van alle producten: Voor 21:00 besteld, volgende dag in huis!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *