Gelcoat schoonmaken en onderhouden

Vind direct professionele reinigingsproducten voor uw boot uit de 5 onderstaande categorieën.
Levertijd van alle producten: Voor 21:00 besteld, volgende dag in huis!

Wilt u meer informatie? Lees dan de onderstaande instructie voor het schoonmaken en onderhouden van een gelcoat boot.Gelcoat schoonmaken en onderhouden.jpg

Gelcoat boot schoonmaken en onderhouden is een aangelegenheid wat jaarlijks terugkeert. Na een lang vaarseizoen verliest de gelcoat de glans die het had voordat de boot te water ging.

Om de gelcoat in goede staat en de originele glans zo lang mogelijk te behouden, is het regelmatig wassen van gelcoat en eenmaal per jaar een ‘grote’ beurt noodzakelijk. 

 

Inhoud van dit bericht:

Wat is gelcoat?

Gelcoat wordt gebruikt als hoogwaardige afwerking van polyester laminaat. De gelcoat beschermt het onderliggende materiaal als het ware tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast heeft het ook een verfraaiingsfunctie. Gelcoat is een vorm van polyester waar Thixotropie, vullers en andere hulpstoffen aan is toegevoegd om te zorgen dat de gelcoat hecht en gaat fungeren als een stevige beschermlaag. Een groot voordeel van gelcoat is de elasticiteit. Het elastische aspect zorgt ervoor dat er geen scheurvorming in de gelcoat ontstaat. Deze flexibiliteit is wel beperkt doordat een te hoge mate aan elasticiteit er voor zorgt dat de beschermende eigenschappen tegen water, weersinvloeden en chemicaliën afnemen. De gelcoat wordt als het ware zachter. Er zijn ook nadelen voor gelcoat te benoemen. De slijtvastheid is de meest voorname. Door het varen, het onderhoud en gebruik van chemicalien neemt de laagdikte af. Hier gaat overigens wel een hele lange tijd overheen. Door het toevoegen van bepaalde hulpstoffen in het productieproces, kan de krimp en slijtvastheid van het gelcoat wel in positieve zin beïnvloedt worden.

Dikte van de gelcoat laag

Om gelcoat lang in goede conditie te houden, is polijsten of soms schuren hard nodig. De weersinvloeden en het effect van water en Uv-straling, kunnen gelcoat flink aantasten. Een belangrijke vraag hierbij is of het schuren en polijsten van gelcoat eindeloos door kan gaan. Hiervoor is het goed om te weten wat de laagdikte is van de mogelijke ondergronden. De dikte van de laklaag op een stalen ondergrond is gemiddeld ongeveer 0,2mm dik waarbij een gelcoat laag op polyester gemiddeld 0,4 tot 0,7mm dik is. Deze cijfers zijn niet 1 op 1 te vergelijken vanwege de hardheid van de ondergronden, maar geeft wel weer dat 0,4 tot 0,7 mm gelcoat een aardige beschermlaag vormt.

Gelcoat boot schoonmaken en onderhouden

Voordat u de staat van het gelcoat kunt controleren, dient deze eerst schoongemaakt te worden. De vuilaanslag die gedurende het vaarseizoen hecht aan de gelcoat wordt gereinigd met een boot reiniger of boot shampoo. Is dit gedurende het vaarseizoen niet regelmatig gedaan, dan kan het nog een flinke klus zijn. Het gebruik van de juiste, kwalitatieve boot onderhoudsproducten is hierbij onmisbaar. De vervuiling die u treft op het onder- en bovenwaterschip verschilt nogal van elkaar. Voor het verwijderen van de gele aanslag is het gebruik van een zuurhoudende bootreiniger nodig. De Yachtec Acid Wash laat zich gemakkelijk aanbrengen en verwijdert de grauwsluier binnen enkele minuten. Voor het reinigen van het bovenwaterschip is het gebruik van de Yachtec Allround Cleaner veelal afdoende. Hiermee verwijdert u groene aanslag, lekstrepen, olie en ander vuil. Ook deze bootreiniger laat zich gemakkelijk aanbrengen met de meegeleverde handvernevelaar. Na het aanbrengen gebruikt u een wasspons voor het verwijderen van de vastzittende vuildelen. Door deze met de wasspons te behandelen, komen deze los te zitten. Na het wassen van de gelcoat is het alleen nog zaak dat deze wordt afgespoeld met schoon water.

Gelcoat schoonmaken en onderhouden voordeelpakket

Nuwatersport.nl heeft een speciaal pakket samengesteld voor het reinigen en wassen van gelcoat en polyester. Het voordeelpakket bestaat uit 3 producten voor het reinigen en onderhouden van het dek, romp en het onder- en bovenwaterschip. Naast deze 3 onderhoudsproducten, ontvangt u een microvezel washandschoen en een droogzeem voor het verwijderen van waterresten. Het 'boot reinigen voordeelpakket' bestaat uit de volgende Yachtec onderhoudsproducten:

Bestel dit voordeelpakket eenvoudig en snel online zodat u de voordelen van professionele onderhoud producten kunt ervaren. Wilt u meer lezen over het gebruik van Yachtec onderhoudsproducten voor het schoonmaken van gelcoat, volg de link ‘Polyester reinigen en wassen’ of 'Zelf uw boot schoonmaken'  

Gelcoat verweerd of verkleurd?

Gelcoat wordt naarmate het vaarseizoen vordert, steeds doffer. De oorzaak waardoor gelcoat dof wordt na verloop van tijd, komt door de blootstelling aan zonnehitte, Uv-licht, water, zout en vervuiling. Door dergelijke invloeden neemt de glansgraad van gelcoat gestaag af. Deze afname wordt u snel duidelijk doordat de gelcoat doffer wordt of zelfs licht kan verkleuren en gaat verweren.

Gelcoat weer op glans brengen

Het verwijderen van de verwering op gelcoat kan op 2 manieren gebeuren. Wanneer de verwering niet al te ernstig is, dan is het mogelijk om deze met een grof boot polijstmiddel te verwijderen. Door gebruik te maken van de Heavy Gloss Renovator hebt u de beschikking over het juiste boot polijstmiddel. Groot voordeel is dat de slijpmiddelen in het product gedurende het polijsten kleiner worden waardoor de glans toeneemt. Na het polijsten dient de gelcoat beschermd te worden met een boot wax voor de kleurvastheid. De tweede manier is mogelijk wanneer er sprake is van extreme verkrijting. In dit geval dient de gelcoat voorbehandeld te worden door deze te schuren. Door de gelcoat te matteren, wordt de bovenste laag verwijderd. Deze bovenste laag is in principe de verkrijting. Mocht deze stap nodig zijn, dan is het vervolgens nodig om het geschuurde oppervlak te polijsten tot hoogglans. Hiervoor wordt wederom een boot polijstmiddel gebruikt.

Gelcoat behandelen na het polijsten

In de voorgaande tekst is het één en ander verteld over gelcoat. Bent u in de situatie dat het gelcoat van uw boot behandeld moet worden om de glans terug te brengen, dan is het artikel ‘polyester polijsten en beschermen’ leerzaam. Om tot een perfect resultaat te komen is kennis belangrijk. Daarnaast mogen de juiste producten niet ontbreken. Met de Yachtec onderhoudsproducten bieden wij een geselecteerd aantal professionele producten die het maximale resultaat mogelijk maken. Nadat de gelcoat gepolijst is en weer glimt als nooit tevoren, denk dan niet dat hiermee de klus geklaard is. Wanneer u wilt dat dit resultaat maanden zichtbaar blijft, dan is het beschermen van de gelcoat een niet onbelangrijke stap. Door het aanbrengen van een boot wax, zorgt u dat Uv-licht, water en andere mogelijke bronnen voor verkleuring, geen kans krijgen. Yachtec biedt een vloeibare boot wax, met UV-blokkers. De Yachtec UV15 Wax is zeer gemakkelijk aan te brengen wanneer het oppervlak voorbehandeld is met een boot polijstmiddel. De UV15 boot wax biedt een maximale bescherming tegen UV, zout water en andere invloeden. De UV15-Wax kan, bij goed onderhoud, een heel vaarseizoen bescherming bieden. Door de boot regelmatig te wassen met de Splash bootshampoo wordt de waslaag onderhouden en heeft u langer plezier.

Actie einde vaarseizoen!

Het einde van het vaarseizoen komt steeds dichterbij. Nog enkele weken genieten voordat de boot weer richting winterstalling gedirigeerd gaat worden. Na het hellen van de boot is het tijd om het schoonmaken van de boot te gaan organiseren. Naast de benodigde bootschoonmaak producten, is het gebruik van handige accessoires zeer aan te bevelen. Een professionele polijstmachine kan hierbij natuurlijk niet ontbreken. 

Over Tjeerd