Boot interieur

Boot interieur bekleding reinigen en onderhouden

Het onderhouden van het bootinterieur is net zo belangrijk als het onderhoud van het boven- en onderwaterschip. Niet alleen verlengt u de levensduur van de binnenbekleding, het is ook fijn om te weten dat de bootbekleding schoon en goed onderhouden is. Wat is belangrijk om te weten en waar moet u rekening mee houden rondom het onderhouden van het interieur ? 

Bekijk de producten bij deze blog!

 5.51

Magic Foam Interieurspons

Verwijdert de meest hardnekkige vlekken. Ideaal voor reinigen van stoelen, bekleding, leer of kunststof.
 18.98

Interior Cleaner

Allesreiniger voor het interieur. Verwijdert streeploos het vuil van o.a. kunstof, (Skai)leer en stof.
 30.53

Interior Dressing

Reinigende én beschermende lotion voor het bootinterieur

Reinigen en onderhouden het interieur bekleding van de boot

Het interieur van een boot heeft veel te lijden. Tijdens het vaarseizoen bevindt het zich constant in een vochtige omgeving. Hierdoor ontstaan schimmels, algen en vlekken veroorzaakt door (zout) water. Naast de organische vervuiling is er ook het zand, insecten of vlekken veroorzaakt door eten of drinken. Door vocht kunnen er op skai of vinyl gelige of verweerde vlekken ontstaan. Deze hardnekkige vervuiling is vaak lastig te verwijderen. Heeft u te maken met dergelijke vlekken, probeer dan de Magic Foam interieurspons eens. Niet zonder reden wordt deze een wonderspons genoemd. Voor het volledig reinigen en onderhouden van het bootinterieur zijn 3 producten nodig. De boot interieur reiniger, de bootinterieur lotion en de Magic Foam interieurspons. In het vervolgdeel van dit artikel, willen we meer informatie geven over de materialen en mogelijke reinigingsoplossingen.

Verschillende materialen van de boot bekleding

Het materiaal van de bootbekleding is belangrijk aangezien deze bestand dienen te zijn tegen de weersinvloeden waar het aan boord aan bloot wordt gesteld. Zon en (zout) water zijn invloeden die een sterker effect op de materialen heeft dan bijvoorbeeld zure regen op de auto. Er zijn veel verschillende materialen mogelijk. Naast leer en kunstleer skai en Vinyl en textiel. Vinyl behoort ook tot de bekledingsmogelijkheden alleen wordt dat gezien als een soort kunstleer. De materiaalkeuze is belangrijk kijkend naar de vervuilingsimpact van water en zonlicht.

Leer

Leer is gelooid dierenhuid. Doordat het een natuurproduct is, zijn er nerven en andere onregelmatigheden zichtbaar. Dit maakt het product gelijk uniek. Leer is van nature erg sterk en slijtvast. Uiteraard verliest ook leer bij intensief gebruik wat van de schoonheid. Het wordt gladder of verliest kleur. Ook krassen zorgen voor de nodige beschadigingen en afbraak van het uiterlijk van het leer. Leer is en blijft een gevoelig product. Extreme omstandigheden zijn niet wenselijk of vereisen veelvuldig onderhoud. Doordat het leer een natuurlijk product is, is het mogelijk om vervuild of groezelig leder weer schoon en soepel te krijgen. Heeft de lederen bekleding zichtbare beschadigingen opgelopen? Dan is het niet voldoende om met een zachte bootinterieur reiniger of boot interieur lotion aan de slag te gaan. Dat is logisch. Hiervoor zijn meerdere specialismen vereist. Naast het verven en het lederherstel behoren dan tot de mogelijkheden.

Kunstleer (skai, PU, Vinyl)

Kunstleer is een ledersoort welke zeer geschikt is voor de watersport. Het neemt geen vocht op of laat deze door. Binnen kunstleer zijn er verscheidene varianten bekend. De meest voorkomende zijn skai, Vinyl en PU-leer of Polyurethaan leer. Het voordeel van kunstleer is dat het tegenwoordig de uitstraling en eigenschappen heeft overgenomen van echt leer. Naast de mooie uitstraling, biedt kunstleer nog meer voordelen:

 •  Waterdicht
 • Bestendig
 • Slijtvast
 • Eenvoudig te reinigen
 • Bacterie werend
 • Zeewater bestendig
 • Droogt niet uit

De genoemde voordelen zijn erg belangrijk wanneer het materiaal in de watersport wordt toegepast. De bestendigheid en de mogelijkheid tot reiniging zijn belangrijke eigenschappen. Voor het reinigen van de meeste vlekken is het voldoende om de Interior Cleaner te gebruiken. Is het kunstleer dusdanig vervuild dat dit niet met een interieurreiniger schoon gemaakt kan worden, dan is de Magic Foam interieurspons een hulpmiddel wat uitkomst kan bieden. De Magic Foam verwijdert vlekken zoals schoenstrepen, aanslag, vet, pen en stiftstrepen op nagenoeg alle oppervlakken. Voor meer informatie volg deze linkMagic Foam interieurspons. Heeft het vinyl, skai of PU-leer schade opgelopen door scherpe objecten? In veel gevallen is het mogelijk dit te (laten) herstellen. Deze scheurtjes of haaltjes kunnen ontstaan zijn door waterski’s, ritssluitingen, schoenen of andere harde objecten. Het herstellen scheuren vereist wel enige specialisme. Hebt u hier geen ervaring mee? Benader dan voor de zekerheid een specialist. Hier hebben we goede ervaring mee www.colourlock.nl

Kunststof

Kunststof wordt veelvuldig gebruikt als materiaal voor allerlei toepassingen. Naast hele boten, wordt kunststof ook toegepast voor het vervaardigen van bijvoorbeeld dashboards en cockpitpanelen. Kunststof is een interessante materiaalsoort is voor bouw en verbouw omdat het mogelijk is om beschadigingen te repareren. Benader in dit geval wel een specialist voor advies. Voor het reinigen van de plastic delen van het bootinterieur zijn er 2 onderhoudsproducten inzetbaar. De Interior Cleaner en de Interior Dressing. De interieur reiniger wordt ingezet voor het reinigen van de vervuilde plastic ondergronden. Is het kunststof niet extreem vervuild, dan is het voldoende om alleen de beschermingslotion te gebruiken. Gebruik de beschermingslotion in combinatie met een microvezeldoek voor het beste resultaat.

Textiel

Textiel is vaak ook aanwezig aan boord. Bootkussens, bootkappen of stoelbekleding zijn zomaar enkele onderdelen die van textiel zijn vervaardigd. Door de invloed van water en het weer kan het textiel vervuild raken. Denk hierbij aan regenstrepen, weervlekken, groene alg aanslag of schimmels. Onlangs hebben we Fabric Protect om de textiel blijvend te beschermen. En het  hecht minder goed op vuil. Wanneer de vervuiling voor lange tijd onbehandeld blijft, zal deze uiteindelijk de levensduur van het materiaal aantasten. Om deze reden is het belangrijk dat er beschermt word met Fabric Protect of Interior Dressing De Fabric Protect ( blijvend waterafstotend ) is met name voor textiel die buiten gebruikt worden en Interior Dressing voor de stoelen ed die binnen of overkapt gebruikt worden.

Bekijk hier hoe u met onze producten uw boot bekleding makkelijk kunt reinigen!

Meer informatie over het reinigen van boot bekleding

Veel artikelen op deze website zijn gericht op het onderhoud van een boot. Hierbij is het reinigen van de binnenkant van de boot erg belangrijk. Voor het reinigen van textiel, skai, vinyl of ander kunstleer zijn andere boot onderhoudsproducten gewenst dan voor de buitenkant. In het artikel ‘Bootinterieur reinigen in de praktijk vindt u meer informatie over het gebruik van boot onderhoudsproducten die u verder helpen.

Boot interieur reinigen Voordeelpakket

Wij hebben voor u een overzichtelijk voordeelpakket samengesteld. Het Boot Interieur Reinigen Voordeelpakket bestaat uit de Yachtec Crystal Glass, Yachtec Interior Dressing en de Yachtec Interior Cleaner. Dat zijn bijvoorbeeld effectieve reinigers en beschermingslotion waarmee u elke ondergrond kunt reinigen en onderhouden. Overzichtelijk, effectief en handig verpakt. Bestel uw Boot Interieur Reinigen Voordeelpakket vandaag nog.


Je las een blog van NuWatersport.nl

Deze blog is geschreven door Marcel van Straalen, bootliefhebber en site eigenaar van NuWatersport.nl. Leuk dat u op onze site bent!

Meer artikelen lezen zoals deze?

Benieuwd welk product geschikt is voor uw boot?

Beantwoord de vragen uit deze quiz en kom erachter!


Meer van onze producten bekijken?

Kies uit de 5 onderstaande categorieën voor al onze professionele reinigingsproducten voor uw boot. Levertijd van alle producten: Voor 21:00 besteld, volgende dag in huis

Gerelateerde artikelen

3 thoughts on “Boot interieur bekleding reinigen en onderhouden

 1. Ron Lentink schreef:

  Goedemorgen ik heb op mijn openboot skai bekleding hier zit in middels een gele gloed overheen (het is witte bekleding) is er iets waar ik de gele gloed weer wegkrijg?

  1. Marcel schreef:

   Beste Ron

   Bedankt voor uw reactie. Met een magic foam in combinatie met een interior cleaner haalt een heleboel van je vergeling af. Het ligt er alleen af hoelang erop zit of het helemaal eraf zal gaan.
   Rustig wrijven met de magic foam en draaiende bewegingen maken. Niet teveel kracht zetten.

   https://nuwatersport.nl/product/bootinterieur-reiniger-voor-verschillende-toepassingen/
   En:

   https://nuwatersport.nl/product/magic-foam-interieurspons/

   Met vriendelijke groet,

   Marcel van Straalen
   Team NuWatersport

 2. Marcel schreef:

  Ik heb uw persoonlijk beantwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *