Vaaraanslag
Boot poetsen, Boot reinigen, Vaaraanslag verwijderen

Bruin-gele vaaraanslag verwijderen (praktische tips!)

Bruin – gele vaaraanslag verwijderen is voor u en alle booteigenaren een regelmatig terugkerende bezigheid. Er zijn dan ook diverse producten in omloop die u kunnen helpen bij deze klus. In dit artikel omschrijf ik de achtergrond en oorzaak van deze vervuiling. Ook geef ik een praktische tip hoe u gemakkelijk vaaraanslag kunt verwijderen met Yachtec Acid Wash. Dit is een Nederlands product dat speciaal is ontwikkeld voor deze vervuiling en zeer eenvoudig zelf is toe te passen. Als laatste vindt u hier andere artikelen met meer achtergrond informatie over bruin / gele vaaraanslag


Bruin / gele vaaraanslag verwijderen

Bruin / gele vaaraanslag verwijderen van de romp van uw schip is elk jaar weer een uitdaging. Vaak gebeurt dit aan het einde van het vaarseizoen zodat aan het begin van het nieuwe watersportseizoen de boot direct in de wax of antifouling gezet kan worden. Een efficiënte gedachte eigenlijk. Ook wordt het verwijderen van gele of groene aanslag veelal uitgevoerd als de boot uit het water is gehaald.

Oorzaak vaaraanslag

De oorzaak van de gele vaaraanslag op de romp is belangrijk om te weten. De bruin-gele waas wordt veroorzaakt door kalk in het oppervlaktewater. Vaarwater in combinatie met zonlicht zorgen voor de uiteindelijke gelige verkleuring. Helaas is deze bruin / gele vaaraanslag waas niet zomaar te verwijderen. Hier is een andere chemische oplossing nodig om gele aanslag te verwijderen.

Foto 10-04-18

Foto 10-04-18

Hoe kan ik deze gele aanslag verwijderen?

Wanneer je op internet zoekt naar een geschikte oplossing, worden veel mogelijkheden genoemd. Anti-kalk of schoonmaakazijn bijvoorbeeld. Belangrijk om te weten is dat dergelijke oplossingen niet specifiek voor het reinigen van polyester of gelcoats zijn ontwikkeld en er dus geen gegevens bekend zijn over de eventuele schade op termijn.

De meest opmerkelijke variant is toch wel het gebruik van citroenen om vaaraanslag te verwijderen. Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar kan mij wel voorstellen dat dit werkt. Citroenzuur is namelijk een zwak organische zuur waarmee de aanslag behandeld kan worden. Of het de meest snelle en doelgerichte oplossing is vraag ik mij af.

Bekijk de producten bij deze blog!

Zuurhoudend product

Om deze bruin / gele vaaraanslag te verwijderen heeft u een product nodig die zuurhoudend is. Een product wat de kalklaag verzwakt. Belangrijk hierbij is dat het product daadwerkelijk doet wat het beloofd. Geen onnodige energie verspillen door te moeten boenen en schrobben, maar een klein beetje geduld en vervolgens de romp afspuiten.

De Yachtec Acid Wash is een bootreiniger welke specifiek is ontwikkeld voor het verwijderen van bruin / gele vaaraanslag. Een zuurhoudend product, welke op de grauwsluier aangebracht wordt, en vervolgens met een hogedrukreiniger wordt afgespoten. Wanneer de vervuiling extreem is dan kunt u gebruik maken van een spons of borstel. Mijn ervaring leert dat dit met de Yachtec Acid Wash veelal niet nodig is. Wilt u meer lezen over bruin / gele vaaraanslag verwijderen? In ons artikel gele vaaraanslag verwijderen in een handomdraai leest u interessante en praktische informatie.

Let op

Let op dat u een product kiest die allereerst effectief is op de verontreiniging. Verder moet u er zeker van zijn dat het product geen schade toebrengt aan polyester, gelcoat metaal of andere geverfde oppervlakken. Afhankelijk natuurlijk van uw schip. Naast de bescherming van de materialen moet u ook bewust zijn van de persoonlijke bescherming van de huid en ogen. Het is aan te raden om bij de verwerking een veiligheidsbril en handschoenen te dragen.

Naast dat het product gemakkelijk verwerkbaar dient te zijn, is het belangrijk dat het product ook biologisch afbreekbaar is. Dit is bij de meeste specifieke reinigers wel het geval, maar toch goed om in de gaten te houden.

Meer informatie over het verwijderen van gele aanslag van polyester boot

De onderhoudsartikelen op NuWatersport.nl informeren u over het onderhoud van uw boot. Hierbij adviseren wij het gebruik van Yachtec bootonderhoudsproducten om een maximaal resultaat te behalen. De artikelen Reinigen polyester boot in de praktijk‘ en ‘Gele vaaraanslag verwijderen in een handomdraai’ bieden meer informatie over het gele aanslag verwijderen van uw boot.

Meer van onze producten bekijken?

Kies uit de 5 onderstaande categorieën voor al onze professionele reinigingsproducten voor uw boot. Levertijd van alle producten: Voor 21:00 besteld, volgende dag in huis!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *