muis
Boot interieur

Wat te doen tegen muizen in uw boot?

Er is niks vervelender dan de hele winter te hebben uitgekeken naar het watersportseizoen om er vervolgens achter te komen dat Mickey muis de hele winter zo gastvrij geweest is om in uw boot gewoond te hebben. In dit artikel gaan we erop in wat u kunt doen om muizen op de boot tegen te gaan.

Bekijk de producten bij deze blog!

Muizenoverlast is niet alleen vervelend omdat het kan stinken, het kan zelfs voor hele hoge kosten zorgen. Met een beetje geluk blijft het bij één muis, maar de kans is groot dat je na 3 of 4 maanden winterstalling toch een groot gezin aan muizen in uw boot hebt.

Voorkomen is beter dan genezen

Ook brengen muizen gezondheidsproblemen met zich mee. De ontlasting van muizen kan ziekte en misselijkheid veroorzaken wanneer u hier te lang aan blootgesteld wordt. Daarnaast kunnen muizen ook grote , schade aanrichten aan het interieur. Ze bouwen altijd een nest op een plek dicht bij elektriciteitskabels, of ergens waar u dan helemaal niet meer bij kan. De kosten die dit met zich meebrengt kunnen voorkomen worden. Het is zonde van het geld en van de tijd die het kost om dit probleem weer op te lossen.

Daarom, voorkomen is beter dan genezen!

Muizen buiten de boot houden

Maar wat is dan het beste om muizen buiten de boot te houden? In de loop der jaren zijn er heel wat dure middelen op de markt gekomen om muizen buiten te houden. Van dure geurzakjes tot vossen urine tot het houden van katten. (Nu vind ik de oplossing van vossen urine niet echt geschikt, maar gek genoeg wordt deze toch vaak genoemd als goed middel).

Een kat in een boot laten overwinteren is nu niet echt de oplossing. Wie verschoont de kattenbak al die tijd? Vossen urine is ook niet de ideale oplossing, want dan vervangt u ook het ene luchtje met het andere. De beste oplossing is wel geur! Dat is één ding wat duidelijk is.

Nu kunt u van die dure geurzakjes kopen. Maar de goedkoopste en beste oplossing die ik zelf gevonden heb zijn drogerdoekjes. Dit is tot nu toe de beste tip die ik ooit gekregen heb voor het bestrijden van muizen.

Strooi in alle hoekjes en gaten van de boot wat van die doekjes, ook bij de motor, en uw zult zien dat dit een goede oplossing is voor weinig geld. Het is alleen wel aan te raden om halverwege de winter ze een keer te vervangen om maximaal effect te hebben. Dit is echter ook het geval bij dure geurzakjes.

Drogerdoekjes kunt u heel eenvoudig kopen in de meeste supermarkten in Nederland. In de schoonmaakproducten sectie. Zorg wel dat u de droge variant neemt en niet de vochtige drogerdoekjes.

Het bestrijden van muizen

Soms komt het voor dat uw boot moet overwinteren op een plek waar al veel muizen zijn. In zo’n geval is het moeilijk om muizen buiten de boot te houden. Nu zijn er twee opties, muizen verjagen of bestrijden.

Het verjagen van muizen blijkt in de praktijk behoorlijk moeilijk. Het enige wat goed werkt is een kat, maar als er veel muizen zijn zullen zij de kat toch te slim af willen zijn. Dit kan door bijvoorbeeld in een boot te gaan zitten. Dit is een redelijk veilige haven voor de muis.

Zorg er dus altijd voor dat er in de boot zelf niks te eten is. Een paar kruimels van een koekje kan genoeg zijn voor de muis om te vinden dat uw boot een prima plek is om te overwinteren. Er blijft eigenlijk maar 1 optie over: het bestrijden van de muizen.

Muizen bestrijden tips

Er zijn wel een aantal tips voor het bestrijden van muizen. Hier zal ik er een paar noemen die goed werken, met de voor- en nadelen van elke manier.

Gif is vaak een alternatief waar mensen naar zoeken. Maar zeker niet mijn favoriet! Gif werkt vaak wel, maar duurt meestal wat lang voordat er resultaat is. Muizen maken vaak een wintervoorraad van het gif en gaan daar pas aan beginnen als ze geen eten meer kunnen vinden. Het grote nadeel van deze manier is dat het kan gebeuren dat de muizen dood gaan in de boot, wat voor grote stankoverlast kan zorgen.

Muizenvallen. Deze zijn er in verschillende soorten en maten, maar doen allemaal het zelfde. Het vangen van de muis. Dit werkt al beter dan gif, maar het grote probleem is dat er vaak maar 1 of 2 tegelijk gevangen kunnen worden.

De beste oplossing die ik zelf gevonden heb, (wat overigens ook de goedkoopste oplossing is) is het plaatsen van een hoge (aluminium) emmer met op de bodem een laagje voer. Dit kan graan of zaden zijn. Naar de opening van de emmer legt u een loopplank zodat ze makkelijk naar de bovenkant van de emmer kunnen komen. Als er verder weinig eten in de buurt is zullen ze allemaal één voor één de emmer invallen om er vervolgens niet meer uit te kunnen.

Plaats deze op een goede plek vlakbij de boot. We willen de muizen namelijk nog bestrijden. Het kan natuurlijk zijn dat ze de boot al zijn ingegaan. Uiteindelijk zullen ze, in hun zoektocht naar eten, deze ook weer verlaten. Komen ze dan terecht in de opgezette val, dan kunnen ze in ieder geval niet meer terug naar de boot.

Enige nadeel van deze manier is dat de emmer wel met regelmaat schoongemaakt moet worden om effectief te zijn. Als er te veel muizen in komen worden de andere voorzichtig en komen ze er niet meer in.

Ik hoop dat u wat aan deze tips heeft zodat u komend voorjaar weer kunt genieten van een muisvrije boot.


Je las een blog van NuWatersport.nl

Deze blog is geschreven door Marcel van Straalen, bootliefhebber en site eigenaar van NuWatersport.nl. Leuk dat u op onze site bent!

Meer artikelen lezen zoals deze?

Benieuwd welk product geschikt is voor uw boot?

Beantwoord de vragen uit deze quiz en kom erachter!


Meer van onze producten bekijken?

Kies uit de 5 onderstaande categorieën voor al onze professionele reinigingsproducten voor uw boot. Levertijd van alle producten: Voor 21:00 besteld, volgende dag in huis!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.