Boat inside
Boot interieur

Bootinterieur reinigen in de praktijk

In het voorgaande bericht hebben we de genomen stappen behandeld voor het polijsten en beschermen van de Marinello. De laatste stap is het boot interieur reinigen.
Het reinigen van uw bootinterieur is net zo belangrijk, of misschien wel belangrijker, dan het reinigen van de buitenkant van uw boot.

Bekijk de producten bij deze blog!

Het interieur van de boot

Uw brengt veel tijd door in uw boot en de kajuit krijgt hierdoor veel te verduren. Daarom is het belangrijk om ook uw boot interieur goed te onderhouden. Met de juiste onderhoudsproducten kunt u dit zelf eenvoudig uitvoeren.

Op Nuwatersport.nl vindt u een klein, maar overzichtelijk, assortiment aan reinigingsproducten voor het boot interieur. Hieronder lichten wij deze stapsgewijs toe waarbij wij de verschillende onderdelen van het bootinterieur reinigen en onderhouden doorlopen.

Inhoud van dit bericht:

  • Controleer eerst het interieur voordat het reinigen begint
  • Liggende polyester delen licht gepolijst met de Reflex Polish
  • Uitpoetsen van de Reflex Polish
  • Zitkussens boot reinigen met Interior Cleaner
  • Probeer de reiniger eerst op een klein stukje
  • Reinigen van de cockpit met de Crystal Glass
  • Benodigdheden

Controleer eerst het bootinterieur voordat het reinigen begint

Nadat we het onder- en bovenwaterschip hadden gereinigd, hebben we het polyester gepolijst en uiteindelijk beschermd met de UV15-Wax. Hierna was het tijd om het bootinterieur eens nader te bekijken. In welke staat waren de liggende polyester delen, zitkussens, reling, cockpit, etc. Wat ons gelijk opviel was de vervuiling op de zitkussens. Witte zitkussens die helemaal vergeeld en vervuild waren. Daarnaast was het polyester aan de binnenkant licht verweerd (vervuild), maar gelukkig niet te ernstig. We zijn begonnen om het polyester licht op te poetsen met de Reflex Polish. Dit product heeft een licht polijstende werking, maar bevat ook wax. Hiermee doe je dus eigenlijk 2 handelingen in 1 keer.

Liggende polyester delen licht gepolijst met de Reflex Polish

De Reflex Polish kan op verschillende manieren gebruikt worden. Het is te verwerken met een schone doek, een microvezeldoek bijvoorbeeld. Of een speciaal daarvoor geschikte applicatiespons. Wij hebben de spons gebruikt. Deze is speciaal voor het aanbrengen van de Reflex Polish. De spons ligt, door de grootte, goed in de hand. Breng een klein beetje product aan op de spons waarna je het polyester, gelcoat of gelakte oppervlak met ronddraaiende bewegingen behandeld. Door de schuimstructuur van de spons wordt de polijstende werking van de Reflex Polish versterkt. Hierdoor neemt het product de aanwezige (lichte) vervuiling makkelijk af. Bij gebruik van een schone doek, de Reflex Polish ook met draaiende beweging verwerken. Hierbij is het wenselijk dat enige druk wordt uitgeoefend om de vervuiling weg te nemen.

Uitpoetsen van de Reflex Polish

Nadat we de boot in de wax hebben gezet, konden we ons opmaken voor het uitpoetsen. Na het aanbrengen van de Reflex Polish, moet deze uitharden. Het voordeel van de Reflex Polish is dat u deze niet gelijk hoeft uit te poetsen. Zelfs wanneer u de volgende dag uw boot, sloep of jacht wilt uitpoetsen, dan kan dat. Zonder dat het product zich moeilijker laat uitpoetsen. Voor het uitpoetsen gebruiken we de roze microvezel uitpoetsdoek. Deze doek heeft een wafelstructuur waardoor de resten makkelijk afgenomen kunnen worden. Eigenlijk is het meer afstoffen wat we moeten doen. Zo makkelijk laat de Reflex Polish zich afnemen.

Zitkussens boot reinigen met Interior Cleaner

Zoals eerder aangegeven, waren de zitdelen van de Marinello aardig vervuild. Voor het reinigen van de zitkussens hebben we de Interior Cleaner gebruikt in combinatie met een spons voor hardnekkige vervuiling. De boot interieurreiniger kan verdund worden, maar gezien de vervuiling hebben wij het onverdund gebruikt. De Interior Cleaner wordt geleverd in een spuitfles waardoor deze gelijk inzetbaar is.

Probeer de reiniger eerst op een klein stukje

Voordat we alle zitdelen van het bootinterieur reinigen, hebben we op een klein stukje gekeken wat het reinigingseffect zou zijn. Hierdoor werd duidelijk dat de vervuiling zich prima liet reinigen met de Interior Cleaner. Mocht dit geen effect opgeleverd hebben dan zouden we de Allround Cleaner nog kunnen gebruiken. Het voordeel is dan dat de kussens nog droog zijn waardoor de bootreiniger effectiever werkt op de vervuiling. Door een vochtige ondergrond, wordt het effect minder. Dit omdat het product zich mengt met het water. Duidelijk was in ieder geval dat de interieurreiniger de zitdelen weer schoon zou krijgen. Nadat we de zitkussens hadden ingeneveld met de bootinterieur reiniger, hebben we even gewacht voordat we de kussens met een vochtige spons hebben behandeld. Hierbij liep gelijk zwart vervuild water van de kussens af. Let wel op dat het product niet opdroogt. Dit kan gebeuren wanneer het in de zon wordt gebruikt. Nadat de kussens behandeld waren hebben we deze met een spons en schoon water afgenomen. Hierdoor blijven er geen zeepresten achter. Niet dat dit schade op kan leveren, maar je wilt natuurlijk een optimaal resultaat. Vervolgens hebben we de schone zitkussens laten opdrogen in de zon.

Reinigen van de cockpit met de Crystal Glass

Tijdens de ‘inspectie’ zagen we enkele gedroogde watervlekken op het plexiglas van de cockpit. Dit is natuurlijk een veelvoorkomend probleem wanneer je op het water zit. Opspattend water en de zon is alles wat je nodig hebt om dit te veroorzaken. Vaak zijn deze vlekken nog lastig te verwijderen ook. Om deze watervlekken te verwijderen gebruiken we de Crystal Glass. Een glasreiniger die snel en grondig reinigt zonder strepen na te laten. Deze glasreiniger wordt geleverd met een handvernevelaar. Nevel de Crystal Glass op het te reinigen oppervlak. Laat de glasreiniger een klein moment rusten voordat deze met de speciale microvezel glasdoek wordt afgenomen. In een simpele handeling worden de aanwezige watervlekken verwijderd waarna gelijk een diepglanzend en streeploos resultaat zichtbaar wordt. Wat heeft u nodig om de verschillende onderhoudsstappen op uw boot uit te voeren? Hieronder een korte opsomming van de producten die wij gebruikt hebben.

Benodigdheden: 

Meer informatie over het reinigen van boot bekleding

De geschreven artikelen op nuwatersport.nl zijn gericht op met name het onderhoud van de boot. Hierbij is het reinigen van het interieur van de boot belangrijk. Voor het reinigen van textiel, skai, vinyl of ander kunstleer zijn andere boot schoonmaakproducten nodig in vergelijking met het exterieur. In het artikel ‘Boot interieur bekleding reinigen en onderhouden vindt u een artikel met vergelijkbare informatie over het reinigen van boot interieur.

Andere reiniging- en onderhoudsproducten voor uw boot

Yachtec BV biedt, naast de Acid Wash, een complete lijn aan reiniging- en onderhoudsproducten voor uw boot. Van bootreiniger of bootshampoo tot polijstproducten en waxen met een langdurig bescherming voor gelcoats of geverfde oppervlakken.
Buiten de onderhoudsproducten voor de romp en het dek, heeft Yachtec BV ook een aantal producten voor de kajuit. Hierbij moet u denken aan de Crystal Glass (glasreiniger), Interior Dressing (beschermingslotion) of Interieur Cleaner (interieurreiniger) die de binnenkant van uw boot weer verfraaien en verfrissen.
Meer informatie over het reinigen van bruin gele vaar aanslag van polyester boot
U heeft zojuist een artikel gelezen over het verwijderen van de grauwsluier, oftewel vaaraanslag, van polyester, gelcoat of gelakte ondergrond. Yachtec levert de Acid Wash vaaraanslag verwijderaar die dit onderdeel van het boot onderhoud vergemakkelijkt.
Wellicht zijn de artikelen Bruin gele vaaraanslag verwijderen en Reinigen polyester boot in de praktijk ook interessant. Hier wordt beschreven welke stappen ondernomen worden bij het reinigen van het onderwaterschip en welke boot schoonmaakproducten gebruikt worden voor het bovenwaterschip.


Je las een blog van NuWatersport.nl

Deze blog is geschreven door Marcel van Straalen, bootliefhebber en site eigenaar van NuWatersport.nl. Leuk dat u op onze site bent!

Meer artikelen lezen zoals deze?

Benieuwd welk product geschikt is voor uw boot?

Beantwoord de vragen uit deze quiz en kom erachter!


Meer van onze producten bekijken?

Kies uit de 5 onderstaande categorieën voor al onze professionele reinigingsproducten voor uw boot. Levertijd van alle producten: Voor 21:00 besteld, volgende dag in huis

[/vc_row]

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *