boot schuren

Boot schuren tips

Waarom een boot schuren?

Ligt uw boot het gehele jaar buiten in het water, dan heeft deze meer onderhoud nodig dan een boot die elk jaar in winterstalling gaat. Na verloop van tijd gaat elk onderdeel van het schip in kwaliteit achteruit. Het verfsysteem begint te verouderen of de glans van het polyester loopt terug.Heeft uw boot veel schilderwerk, dan heeft u hier natuurlijk meer mee te maken. Door jaarlijks de (liggende) onderdelen licht te schuren en opnieuw te voorzien van een verflaag, neemt de laagdikte toe en daarmee de bescherming. Ook blijft hierdoor het werk overzichtelijk en zorgt u ervoor dat uw schip in topconditie blijft.

Bekijk de producten bij deze blog!

 3.63

Schuurschijf Abralon – 150mm

Schuurschijf voor het verwijderen van diepe krassen Duurzamer dan gewoon schuurpapier
 19.95

Schuurblok – 150mm

Handschuurblok om lastig bereikbare plekken te matteren
 2.60

Schuurschijf Abralon – 77mm

Schuurschijf 77mm voor het verwijderen van diepe krassen. Per stuk geleverd

Matteren

Bij een polyester schip kan een terugloop van de glans aanleiding zijn om deze te schuren en te poetsen. In dit geval noemen we het schuren “matteren”. De terugval in glans komt doordat er steeds meer kleine krasjes ontstaan in het polyester. Hierdoor wordt het licht geabsorbeerd waardoor er geen glans meer te zien is.

Door de boot te matteren (licht schuren), wordt gezorgd dat de fijne krassen, die voor de terugval in glans zorgen, worden weg geschuurd. Vervolgens kan de glans weer hersteld worden door het gematteerde oppervlak te polijsten met een boot polijstmiddel.

Houten boot schuren

Afhankelijk van de grootte van de oppervlakken die geschuurd moeten worden, kunt u besluiten om een (excentrische) schuurmachine te gebruiken. Wanneer het oppervlak licht opgeschuurd moet worden dan is het in veel gevallen afdoende om deze met de hand licht op te schuren. Een schuurmachine gaat vaak te snel en te diep. Hierdoor haalt u teveel van de goede verflaag af waardoor de laagdikte te snel afneemt en daarmee de bescherming.

Heeft uw schip achterstallig onderhoud, dan is het noodzaak om de meest slechte onderdelen als eerste te behandelen. Het blanke houtwerk heeft vaak het meeste onderhoud nodig. Is er sprake van achterstallig onderhoud, dan is het meest verstandige om te doen het verwijderen van de totale daklaag. Hiermee wordt kleurverschil voorkomen en weet u zeker dat er geen inconsistentie is wat de kwaliteit van de deklaag betreft.

Bootverf verwijderen

Voor het verwijderen van de bootverf gebruikt u een afbijtmiddel en goede schrapers. Een verfföhn wordt niet geadviseerd. Het werkt vaak makkelijk maar kan voor onregelmatigheden zorgen aan het oppervlak.

Alle bootverf verwijder je met goede schrapers en afbijtmiddel. Verwijder de verf vooral niet met een verf föhn, dit zorgt voor vlekken en onregelmatigheden aan het te schilderen oppervlak.

Heeft u besloten het verfwerk volledig opnieuw uit te voeren, neem dan goed de tijd om de bootverf totaal te verwijderen. Het is een klus die veel tijd en concentratie kost. Doet u dit onzorgvuldig, dan is de kans erg groot dat het zichtbaar blijft nadat het schilderwerk opnieuw is uitgevoerd.

Houten boot schuren met de hand

Het schuren van de boot met de hand is een precisieklus. Een strak resultaat behaalt u door gebruik te maken van schuurblokken. De eerste schuurstappen doet u met een grove schuurkorrel (P40 of P60). Schuur de ondergrond met de houtnerf mee zodat deze intact blijft. Doet u dit niet dan zullen de schuur krassen zichtbaar blijven.

Nadat de eerste schuur stap is uitgevoerd, kunt u de behandeling herhalen met een fijnere schuurkorrel (P80 of P100). Hiermee worden de grove schuur krassen van de eerste behandeling verwijderd.

Houten boot schuren met schuurmachine

Nadat de eerste 2 schuurstappen met de hand zijn uitgevoerd, kunt u de schuurmachine gebruiken. Gebruik hierbij een fijne schuurkorrel (P150). Het schuren van de houten boot met de schuurmachine is de laatste stap voordat het verfsysteem kan worden aangebracht.

Polyester boot schuren met schuurmachine

Een polyester boot schuren met een schuurmachine is geen probleem. Hiervoor kunt u gebruik maken van een haakse poetsmachine of, bij voorkeur, een excentrische schuurmachine.

De schuuruitslag van de excentrische zorgt ervoor dat de schuur krassen elkaar overlappen. Dit zorgt ervoor dat bij het polijsten van het polyester u sneller weer een glanzend resultaat behaald. Het is belangrijk dat u tijdens het schuren van polyester water gebruikt om hittevorming te verminderen. Doet u dit niet dan loopt u het risico het polyester te beschadigen door verbranding.

Boot matteren in stappen

Het schuurproces gaat altijd van een grove korrel naar een fijne schuurkorrel. Of de ondergrond van hout, aluminium of polyester is, dit proces is gelijk en zorgt ervoor dat de ondergrond egaal en glad is voordat de vervolgbehandeling uitgevoerd kan worden.

Afhankelijk van de conditie van het polyester, begint u met schuurkorrel P1000 of P2000 en eindigt u met schuurkorrel P4000. Elke schuur stap verwijderd de schuur krassen van de voorgaande stap. Het uiteindelijke resultaat na de verschillende schuurstappen, is een mat oppervlak, bestaande uit hele fijne schuur krassen van de Abralon P4000, welke worden verwijderd met een speciaal hiervoor ontwikkeld boot polijstmiddel (Heavy Gloss Renovator).

Moeilijk te bereiken plekken handmatig schuren

Bij het schuren van de boot met een schuurmachine, dan zijn er altijd plekken die niet of nauwelijks te bereiken zijn. Deze dienen met de hand geschuurd te worden. Hiervoor kunt u schuurblokken gebruiken waarop de Abralon schuurschijven bevestigd kunnen worden. Ook bij handmatig schuren dient u voldoende water te gebruiken.


Je las een blog van NuWatersport.nl

Deze blog is geschreven door Marcel van Straalen, bootliefhebber en site eigenaar van NuWatersport.nl. Leuk dat u op onze site bent!

Meer artikelen lezen zoals deze?

Benieuwd welk product geschikt is voor uw boot?

Beantwoord de vragen uit deze quiz en kom erachter!


Meer van onze producten bekijken?

Kies uit de 5 onderstaande categorieën voor al onze professionele reinigingsproducten voor uw boot. Levertijd van alle producten: Voor 21:00 besteld, volgende dag in huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *