Boot reinigen, Vaaraanslag verwijderen

Antifouling verwijderen

mn]

Antifouling, elke boot heeft het nodig. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Haal je de boot elke keer uit het water en maak je deze direct schoon, dan is de kans op aangroei minimaal. Anders is het toch een probleem waar iedere booteigenaar mee te maken heeft en graag wil voorkomen.

Bekijk de producten bij deze blog!

Waarom is antifouling nodig?

Buiten het feit dat een groen onderwaterschip er niet uitziet heeft aangroei echte nadelen.

Door de aangroei gaat de weerstand in het water omhoog. Deze weerstand zorgt ervoor dat de boot aan snelheid verliest en meer brandstof gaat verbruiken. Uiteindelijk kan de aangroei ook voor blijvende schade zorgen aan het onderwaterschip.

Iedere booteigenaar weet dus wel waarom ze antifouling aanbrengen op de boot. Helaas is het nog steeds zo dat het aanbrengen van de antifouling laag vele malen leuker is dan het verwijderen van de oude antifouling laag. Het is dus niet gek om de anti-fouling aan te brengen over de bestaande laag. Dit kan natuurlijk niet eindeloos doorgaan, maar 2 of 3 lagen is mogelijk.

Die oplossing hebben we nu in huis, de Tercoo®. Geen eenvoudige oplossing wel een die werkt.

Hoe verwijder je antifouling?

Het gemakkelijkste is natuurlijk om je boot naar een gespecialiseerd bedrijf te brengen. Het kostenplaatje.. dat is alleen niet iets waar men op zit te wachten. Er zit dus niks anders op dan het zelf te doen.

Als de boot toe is aan een nieuwe antifouling laag, dan wordt geadviseerd om het onderwaterschip zo snel mogelijk schoon te maken. Het liefst direct wanneer deze uit het water komt. Even met een hogedrukreiniger schoonmaken zorgt er vaak al voor dat het ergste vuil loskomt. Met een goede bootreiniger kan de laatste vervuiling verwijderd worden. Daarna is het de beurt aan het verwijderen van de laag antifouling.

Tercoo® is een roterende schijf waarmee roest, verf, teer, epoxy, plamuur, lijmresten en dergelijke van diverse materialen als staal, ijzer, beton of steen verwijderd kunnen worden.
Met behulp van de Tercoo® Guide kunnen nu ook polyester oppervlakken schoongemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan osmose of aan het verwijderen van gelcoat.
Wat overblijft is een gestraald oppervlak met de juiste ruwheid en reinheid, geschikt voor het aanbrengen van een nieuwe beschermlaag. Tercoo® geeft de juiste oppervlaktebehandeling voor een goede hechting van nieuw aan te brengen beschermlagen.

Een hoop booteigenaren gebruiken daarom eigenlijk helemaal geen antifouling verwijderaar maar gewoon “elbow grease” zoals ze dat zo mooi kunnen zeggen in het Engels, of te wel, gewoon keihard werken. Schuren en krabben is tot nu toe de meeste gebruikte manier voor het verwijderen van antifouling. Maar om het makkelijker te maken is er de Tercoo schijf. Die past op een boormachine.


Je las een blog van NuWatersport.nl

Deze blog is geschreven door Marcel van Straalen, bootliefhebber en site eigenaar van NuWatersport.nl. Leuk dat u op onze site bent!

Meer artikelen lezen zoals deze?

Benieuwd welk product geschikt is voor uw boot?

Beantwoord de vragen uit deze quiz en kom erachter!


Meer van onze producten bekijken?

Kies uit de 5 onderstaande categorieën voor al onze professionele reinigingsproducten voor uw boot. Levertijd van alle producten: Voor 21:00 besteld, volgende dag in huis!

[/vc_column][/vc_row]

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.